ST. FLORIAN ZRT. H-1143 Budapest, Hungária krt. 65. Telefon: +36 1 273 0075 , E-mail: info@stflorian.hu

Kezdőoldal   Hírek   Áramütéses balesetek

Áramütéses balesetek

Áramütéses balesetek

Áramütéses balesetek

Amikor a test két olyan ponttal érintkezik, amelyek között elektromos feszültség különbség áll fenn, áramütéses balesetről beszélünk. Az elektromos hálózatok földeltek, így a földeletlen fázis megérintése is elegendő elektromos balesethez, vagy is áramütéshez. A beérkező két vezeték közül az egyik az üzemi földelés, a másik a fázis. Könnyen belátható, hogy a fázis megérintése áramütést okoz, ha egyidejűleg testünk valamely része a földdel érintkezik.

 

Természetesen a mai biztonságos elektromos hálózatok mellett is könnyen történhetnek ilyen jellegű balesetek. Az elektromos hálózat és a villamos biztonság szabályozására különböző – európai – szabványok és megoldások, „védelmi intézkedések” léteznek. Az elsők között említhetjük a megfelelő földelést, amely lehetővé teszi, hogy a hibaáram biztonságosan tudjon folyni a föld felé. Mivel így a kis ellenállású földelési útvonalat követi, a hibaáram elég nagy lesz ahhoz, hogy az elvárt időn belül működésbe hozza a túláramvédelmi készülékeket.

 

Az áramütéses balesetek két nagy csoportját különböztetjük meg

 

–  Kisfeszültségű balesetek: a feszültség < 1000 V, ezen balesetek teszik ki az elektromos balesetek mintegy 80%-át, közülük kb. 3% halálos kimenetelű.

–  Nagyfeszültségű balesetek: feszültség > 1000 V, a balesetek 20%-a, a halálozás 30%-os.

Az érintésvédelem feladata az esetleges testzárlat révén létrejövő életveszély elhárítása, illetve megelőzése.

 

Passzív érintésvédelem

Ilyen megoldások pl. az elkerítés, burkolás, szigetelés, elfedés, tehát minden olyan megoldás, mely szigetelő (áramot nem vezető anyag) anyag segítségével megakadályozza a testzárlat kialakulását.

Aktív érintésvédelem

 

Az aktív érintésvédelem hatását úgy fejti ki, hogy a megengedettnél nagyobb érintési feszültséget okozó testzárlatos berendezést az előírt időn belül a hálózatról lekapcsolja. Fajtái: feszültségvédő kapcsolás, áramvédő kapcsolás, nullázás, védőföldelés.

 

Ezeken kívül a biztosítók is védő funkciót látnak el, ezek nem csak érintésvédelmi okokból látják el túláram védelemmel, hanem saját áramköreinek a védelme céljából is. A túláramvédelem (biztosító) leold, ha bármely okból (pl. egy alkatrész meghibásodása miatt) a megengedettnél nagyobb tápáram folyik, és ezzel megvédi a túláram miatt veszélyeztetett többi alkatrészt, áramkört.

 

Egyik, talán leggyakoribb kisfeszültségű áramütéses balesetek az otthon, szaktudás nélkül végzett villanyszerelés. Barkácsolás helyett bízzuk szakemberre az ilyen jellegű munkát, a magunk és családunk biztonsága érdekében ellenőriztessük a lakás elektromos hálózatát.

 

Írta: Kelemen Péter
mérési osztályvezető

2017.06.07.


« »