ST. FLORIAN ZRT. H-1143 Budapest, Hungária krt. 65. Telefon: +36 1 273 0075 , E-mail: info@stflorian.hu

Kezdőoldal   Hírek   Időszakos érintésvédelmi felülvizsgálat a kéziszerszámoknál

Időszakos érintésvédelmi felülvizsgálat a kéziszerszámoknál

Időszakos érintésvédelmi felülvizsgálat a kéziszerszámoknál

A balesetek elkerülése miatt fontos a rendszeres érintésvédelmi felülvizsgálat!

Ezek az elektromos gépek igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Használat közben elmozdítják őket, kézben tartva használják, leteszik a munkavégzés közben, kihúzzák, bedugják a villásdugót, ezért a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak sérülések. 

Eltörhet a villásdugó, a húzástól elszakadhatnak vezetők a kábelben, megsérülhet a csatlakozó vezeték, a burkolat megrepedhet. Vannak a látható sérülések, de ott vannak az öregedésből és egyéb használati körülményekből eredő elváltozások, amiket csak műszeres vizsgálattal lehet ellenőrizni.

A 22/2005. (XII.21.) FMM rendelettel módosított, a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet a 5/A.§ -3/b –értelmében: „…kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként szerelői ellenőrzéssel…” kell eleget tenni a villamos gépeket üzembetartó vállalkozásnak..

  1. Villamos kézi szerszámnak minősül az az erősáramú berendezés, melyet a munkavégzés alkalmával kézben tartunk. Tehát a kézi fúrógép, a sarokcsiszoló igen, de nem minősül kézi szerszámnak az oszlopos fúrógép, vagy az asztali köszörű.
  2. Munkaterületen, illetve műhelyben hálózatra kapcsolt állapotban áthelyezhető berendezéseket a rendelet ugyan nem kötelezi vizsgálatra, de célszerű az időszakos éves felülvizsgálat alkalmával ellenőriztetni. Pl: betonkeverő, porszívó, stb…
  3. Ugyanakkor mind érintésvédelmi, mind a fentiek értelmében a hegesztő gépeket is felül kell vizsgálni, a berendezésekre előírt többlet vizsgálatokkal.

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

 

Írta: Kelemen Péter
mérési osztályvezető

2014.10.06.

 ,
« »