HÍRARCHÍVUM

Komplex villamos felülvizsgálat társasházaknál

Komplex villamos felülvizsgálat társasházaknál

E villamos  felülvizsgálat magában foglalja a hálózat érintésvédelmi, villamos tűzvédelmi, esetlegesen villámvédelmi felülvizsgálatát, feltérképezi a szabványellenes létesítéseket, és megoldási lehetőséget kínál az élet-, balesetvédelmi szempontokból megfelelő kialakítására. A komplex villamos felülvizsgálat a tulajdonos (közös képviselet) tudtára hozza a lakóépület villamos hálózatának állapotát. A vizsgálatnak nem az a célja, hogy „megfelelő” eredmény szerepeljen minden jegyzőkönyvön, hanem hogy valós képet alkosson a hálózat állapotáról.

A vizsgálat során elvégzésre kerül a társasház közös helyiségeinek érintésvédelmi felülvizsgálata, a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat. A mennyiben rendelkezik az épület villámhárító berendezéssel, úgy annak időszakos felülvizsgálat is elvégezzük.. Ezeken felül a kapcsolók, konnektorok bekötése, a főelosztó, esetleg alul-osztók feltérképezése, kialakításának ellenőrzése, a vezeték keresztmetszetek kötések, , megfelelő védelmek kialakításának vizsgálata történik meg.

A hálózat pontos és alapos ellenőrzése időigényes bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez az adott szakaszt feszültség mentesíteni kell.

 A felülvizsgálat követő dokumentációk a következők:

Ezen dokumentumok tartalmazzák a feltárt hiányosságokat és a megszüntetésükre vonatkozó javaslatokat.

  • Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat minősítő irat
  • Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálata minősítő irat
  • Villámvédelmi felülvizsgálat  minősítő irat(szükség esetén)

Milyen dokumentációk szükségesek hozzá?

A komplex villamos biztonságtechnikai felülvizsgálathoz nem szükséges, hogy rendelkezésre álljanak korábbi dokumentumok, azonban nagyban könnyíti és rövidíti a felülvizsgálat idejét, ha rendelkezésre állnak a következők:

  • Előző érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat minősítő irat
  • Előző erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgálata minősítő irat
  • Előző villámvédelmi felülvizsgálat  minősítő irat
  • Villamos hálózat kivitelezési terv
  • A beépített szerelvények, berendezések tanúsítványai
  • Tűvédelmi szabályzat

A villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat nem csak jó felfogott érdeke valamennyi tulajdonosnak és üzemeltetőnek (közös képviselőnek), hanem jogszabályi kötelezettsége is.

Az érintésvédelmi felülvizsgálatot a 22/2005 (XII.21.) FMM rendelettel módosított 14/2004 (IV. 19.) FMM rendelet, a vizsgálatra kötelezett létesítményeket pedig a 8/1981 (XII.21.) IpM rendelet, a Közösségi – és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról – röviden KLÉSZ – írja elő.

Az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát (tűzvédelmi felülvizsgálat) és a villámvédelem időszakos felülvizsgálatát a 28/2011 (IX.06.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat teszi kötelezővé.

A részletekről itt érdeklődhet:
Ajánlatkéréshez kattintson ide!

Írta: Kelemen Péter
mérési osztályvezető

2014.02.10