ST. FLORIAN ZRT. H-1143 Budapest, Hungária krt. 65. Telefon: +36 1 273 0075 , E-mail: info@stflorian.hu

Kezdőoldal   Hírek   Tűzveszélyes dolgok a lakásban

Tűzveszélyes dolgok a lakásban

Tűzveszélyes dolgok a lakásban

Tűzveszélyes dolgok a lakásban

Az ember nem is gondolná, mi minden jelenthet tűzveszélyt egy lakásban. A tüzek nagy része valamilyen szabályszegés következményei.

A lakástüzek egyik csoportja az elektromos tüzek, most ezekkel foglalkozunk.

A leggyakoribb esetek közé tartoznak ezek a tűztípusok, mivel általában alig találni olyan helyiséget, ahol nincs valamilyen villamos fogyasztó berendezés.

A beépített villamos berendezéseknél kevesen vannak vele tisztában, hogy nem elég egyszer beépíteni őket, kiépíteni az elektromos hálózatot, de azokat időszakosan biztonsági felülvizsgálatoknak kell alávetni.

A lakásokban kiépített villamos hálózatok csak egy bizonyos terhelést bírnak el, ezért védelmi okokból kismegszakítókat, olvadó betéteket építenek be a hálózatokba annak védelmére. Ezek kiiktatása, „áthidalása” nem megengedhető, mivel nem véletlenül oldanak le egyes esetekben. A leoldás visszajelzés, hogy a használni kívánt villamos berendezéssel valamilyen probléma van, vagy a használt csatlakozási pont már túl van terhelve.

A konnektorok és a kapcsolók kötéseit érdemes rendszeresen ellenőrizni nem lazultak-e meg, a falban a rögzítésük stabil-e.

További veszélyt jelentenek a szabálytalan szerelések, a villamos berendezések védelmi funkcióinak önkényes kiiktatása, továbbá a kiépített hálózatok túlterhelése is.

Nem egy esetben egy konnektorra elosztókon, hosszabbítókon keresztül vannak csatlakoztatva a fogyasztók a hálózatra oly módon, hogy több készülék egy konnektoron van, ezzel az túlterhelődik, túlmelegszik és kigyulladhat.

A lámpatesteknél is előfordulhat túlterhelés, mivel gyakori, hogy az erősebb fény érdekében nagyobb teljesítményű izzót tekernek a foglalatba, ami ennek következtében túlmelegszik, összesül és esetlegesen kigyulladhat.

A nem megfelelő minőségű, nem minősített villamos eszközök is tűzveszélyt jelenthetnek, ezért minden vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy a megvásárolni kívánt gép rendelkezik-e a szükséges bizonylatokkal, mivel egy későbbi, nagyobb kárral járó tüzet is okozhatnak a nem megfelelő készülékek (a túl „olcsó” készülékek később többe kerülhetnek).

 

A fürdőszobákban külön veszélyforrást jelen a párás, nedves környezet.

A fürdőben használt villamos berendezéseknél általában a világítással van a legkevesebb gond, mivel az közvetlenül van bekötve.

A fürdőben használt villamos kézi berendezéseknél (hajszárító, hajsütővas, villanyborotva, stb.) a használat előtt érdemes egy kicsit kiszellőztetni, mivel ezeket az eszközöket általában fürdés után használjuk és a páralecsapódás rajtuk esetlegesen zárlatot és áramütést, tüzet okozhat.

Az átlagos lakásokban a fürdőszobában kerülnek elhelyezésre a mosó-, esetlegesen a szárítógépek.

A modern mosó- és szárítógépek már előre programozhatók, hogy mire hazaér az ember, már kész legyen a mosás, de véleményem szerint, ha lehet, ne hagyjuk felügyelet nélkül őket, mivel egy meghibásodás esetén a zárlaton kívül tüzet is okozhatnak.

 

A konyhai villamos berendezések, gépek használata során a következőkre érdemes figyelni az általános szabályokon kívül:

  • A villanytűzhely magában nem jelent külön veszélyt, mivel az általában közvetlenül a hálózatba van bekötve. A bekapcsolt villanytűzhelyet ne hagyjuk felügyelet nélkül, mivel a felrakott étel alól elfogyhat a víz, vagy túlmelegedhet az olaj és kigyulladhatnak.
  • A konyhai villamos gépek használata során ügyeljünk rá, hogy a funkciójuknak megfelelően használjuk. A konyhai villamos kézi berendezéseknél is ügyelni kell, hogy ne áztassuk el őket, mivel zárlatot, áramütést eredményezhet. A gépekkel végzet munkák során nem egyszer előfordul, hogy vizes kézzel nyúlunk hozzájuk, mivel két munkafázis között leöblítettük a kezünk és nem töröltük meg rendesen. Ezért fontos, hogy a gépek burkolata és csatlakozó vezetékei épek legyenek.
  • A konyhai gépeket tisztításuk előtt válaszuk le a hálózatról, továbbá tartsuk be a gép karbantartási utasításában foglaltakat. A konyhai gépeket általában nem szabad folyóvízzel mosni, mivel a géptestbe bejutó víz a későbbi használat során zárlatot és ez által akár tüzet is okozhat.

 

Hálószobák, nappalik, gyerekszobák elektromos rendszereinél a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az adott helyiségben kiépített konnektorok mennyisége és elhelyezkedése miatt sűrű az elosztók és a hosszabbítók alkalmazása, illetve az ezekre csatlakoztatott berendezések mennyisége jelent veszélyt. A szobákban alkalmazott berendezéseknél nem csak az üzemelő berendezés jelent veszélyt, hanem a készenléti (stad by) állapotban lévők is, mivel a berendezés ugyanúgy áram alatt van és egy esetleges zárlat ugyanúgy tüzet okozhat.

 

A lakóegységekben a villamos rendszereket ugyanúgy időszakosan felül kell vizsgáltatni, mint a társasházak közösségi tereit, a lakások felülvizsgálatát a tulajdonosnak, bérlőnek kell elvégeztetni.

A lakások biztosításával kapcsolatban nem árt tudni, hogy a meghibásodott villamos rendszerek miatt keletkezett tüzek esetén, ha nincs érvényes érintésvédelmi mérési jegyzőkönyv, a biztosító akár el is utasíthatja a kárigényt arra hivatkozva, hogy nem bizonyítható a villamos hálózat megfelelő állapota.

 

A mérésekkel kapcsolatos kérdésekben szakembereink állnak rendelkezésükre.

 

Írta: Kovács Ferenc

tűz- és munkavédelmi szakelőadó

2016.01.20.


« »