ST. FLORIAN ZRT. H-1143 Budapest, Hungária krt. 65. Telefon: +36 1 273 0075 , E-mail: info@stflorian.hu

Kezdőoldal   Hírek   Kéz- és bőrvédelem jelentősége, kiválasztása

Kéz- és bőrvédelem jelentősége, kiválasztása

Kéz- és bőrvédelem jelentősége, kiválasztása

Kéz és bőrvédelem jelentősége, kiválasztása

A munkavédelemben oly sokat emlegetett és fellépő kockázatok csökkentésére, esetleg kivédésére szakértő által meghatározott védelmi eszközök sokakban konkrét, általában hétköznapi tárgy képében jelennek meg. Például fejvédő sisak, orrmerevítős védőcipő, különböző kialakítású védőkesztyűk.

A konkrét tárgyi felszereléseken kívül számtalan védelmi „alkalmazás” áll még a munkavédelem szolgálatában. Munkafolyamat szervezési, intézkedési előírások, melyeket többek között jogszabályok szabályoznak, de lehetséges a munkáltató belső szabályozásában ezeket szigorítani a munkavállaló egészségének megóvása érdekében. Ilyen előírások egyike lehet például a hidegben vagy a melegben végzett munkálatok során alkalmazott pihenőidők betartása, illetve az úgynevezett védőital alkalmazása. Ezekre vonatkozóan a szabályozás egyértelmű paramétereket határoz meg.

A bőr konkrét védelmével kapcsolatban ilyen paraméter adatok nem állnak rendelkezésre, hisz az emberek különböző típusú bőrűek.  A védelemre használt bőrápoló, bőrvédő krémek kiválasztás így egyénre szabott.

A szakembereknek a bőrtípusokon kívül az adott munkahelyi környezetet és munkafolyamatokat is figyelembe kell venniük. A védőkrémek kiválasztási szempontjai során nem mindegy, hogy fertőző közegben végzett munkáról (pl. kórház, szennyvíztelep…), vagy esetleg szabadban (napsütéses időben) végzett munkáról beszélünk.

Természetesen a bőrre nem csak „láthatatlan” kórokozók kerülhetnek, de egyéb „látható” szennyeződések is, melyek irritáló szerként (vegyszerek, olajok, porok) hatnak a bőrfelületre. Ezen szerek bizonyos része a bőrt közvetlenül károsítja. Idővel ez a hatás súlyos betegségekhez, elváltozásokhoz vezethet. Itt maga az anyag okozza a betegséget.

Más szerek a bőrre kerülve, majd onnan felszívódva allergiát váltanak ki. Az allergia az immunrendszer reakciója. Jellemzője, hogy ha egyszer kialakult, akkor nem megszüntethető, azaz újbóli érintkezés során elég egy kis mennyiség az adott anyagból, hogy újra súlyos bőrreakciót kapjunk. Ez természetesen igaz a napsugárzásra is.

A megoldás az elválasztás vagy a külső hatás káros anyagoktól való megszűrése a bőrfelülettel való érintkezés előtt.

Erre a célra a legkézenfekvőbb megoldás a bőrfelület elfedése (kesztyű, arcmaszk) lenne, ami lássuk be, bizonyos esetekben elég kényelmetlen, illetve nem kivitelezhető, különösen finom munkák alkalmazása esetén.

A „szokásos”, munkafolyamatok végén használt kézvédő, fertőtlenítő krémek helyett praktikus lenne egy olyan készítmény alkalmazása, mely a bőrön könnyen eloszlatható, mely folyamatos, egyenletes és vékony réteget képez az alkalmazott bőrfelületen. Olyan szer, mely teljesen belesimul a bőrfelület redőibe, pólusaiba és antiallergén összetevőinek köszönhetően nem okoz irritációt. Nem vízoldékony, ezáltal a bőr nedvességtartalma nem oldja le, csak szappanos vízzel távolítható el. Az ilyen védőréteg, tehát láthatatlan kesztyűként a kézen megvédi a bőrt a káros külső behatásoktól (pl. olaj, fémpor, por…).

Az ilyen „folyékony kesztyű” felvitele állaga miatt egyszerű és gazdaságosabb is.

Összefoglalva az előnyeit:

  • olajoknak, poroknak és vízbázisú károsító anyagoknak is ellenáll,
  • izzadtság miatt nem kényelmetlen,
  • gazdaságosabb alkalmazhatóság
  • nem allergizáló
  • a bőrt teljesen és észrevétlenül fedi
  • felvitele gyors
  • a krém ápolja a bőrt

 

A részletekről itt érdeklődhet:
Ajánlatkéréshez kattintson ide!

Írta: Gál Szabolcs
tűz- és munkavédelmi előadó

2017.07.22.

 


« »