ST. FLORIAN ZRT. H-1143 Budapest, Hungária krt. 65. Telefon: +36 1 273 0075, Fax: +36 1 422 0698 , E-mail: info@stflorian.hu

Kezdőoldal   Hírek   Karácsonyi égők veszélyeiről

Karácsonyi égők veszélyeiről

Karácsonyi égők veszélyeiről

Karácsonyi égők veszélyeiről

A piacokon vagy az utcán vásárolható fényfüzérek vonzó áruk láttán sokak figyelmét felkelthetik, azonban ezeknek több a hátulütőjük, mint az előnyük. Legtöbbször a kipróbálásukra sincsen mód, és a kapott blokk sem sokat ér. Karácsony után ugyanis a kereskedő már sok esetben fellelhetetlen, így meghibásodás esetén elesik a reklamáció jogától. Nem árt tudni, hogy a terméken szerepelnie kell a forgalmazó/gyártó nevének és címének, és nem hiányozhat a magyar nyelvű tájékoztatás sem. Amennyiben ezeket nem találja, joggal gyanakodhat veszélyes termékre.

A leggyakoribb hiba az égőfüzérek vezetékének keskeny keresztmetszete, ez fokozott tűzveszélyt jelent. A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet. A legjobb, ha olyan fényfüzért választ, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a MEEI jel. A CE jelölés önmagában csak azt mutatja, hogy a gyártó szerint az izzósor megfelel az Európai Unió biztonsági követelményeinek.

Olvassa el a használati utasítást! Ügyeljen arra, hogy a díszítés során az izzók ne érintkezzenek a vezetékkel és más gyúlékony tárggyal. A hibás füzéreket – ha a vezeték sérült meg – dobja ki, többségük nem javítható. A tönkre ment izzókat cserélje ki! Amennyiben nem így tesz, a többi égő sokkal jobban felmelegszik és több áramot fogyaszt. Azonos feszültségű és teljesítményű izzóval pótolja a hiányt, tartson otthon egy-egy cserére alkalmas darabot. A problémára nem jó megoldás egy vagy több foglalat kiiktatása, ilyenkor ugyanis a teljes világítás tűzveszélyessé válik.

Ne hagyja ellenőrizetlenül a karácsonyi gyertyákat és a csillagszórókat! Utóbbit csak olyan helyiségben égesse, ahol nincs szőnyeg! Hasznos lehet egy kisebb kézi porral oltó tűzoltó készülék beszerzése is.

Békés, boldog karácsonyt!

 

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

 

Írta: Kelemen Péter

mérési osztályvezető

2016.12.10.

 


« »